E-Nummers

De laatste tijd hoor ik steeds meer mensen over E-nummers praten. We schijnen er dik van te worden, kanker van te krijgen, allergisch voor te zijn en hoofdpijn van te krijgen. Oftewel, het schijnt ontzettend slecht voor onze gezondheid te zijn. Maar wat zijn deze additieven precies en is het echt zo slecht voor onze gezondheid?

kleurstoffen

Additieven zijn hulpstoffen die aan consumptiemiddelen worden toegevoegd en zijn goedgekeurd door de Europese Unie. Deze hulpstoffen zorgen er bijvoorbeeld voor dat eten langer houdbaar is, er mooier uitziet of zoeter smaken. Sommige van deze hulpstoffen zijn natuurlijk, maar er zijn ook veel kunstmatige hulpstoffen die aan ons voedsel worden toegevoegd. Additieven zijn onder te verdelen in de volgende categorieën:

• Kleurstoffen
• Conserveermiddelen
• Smaakversterkers
• Zoetstoffen
• Antioxidanten
• Voedingszuren
• Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen
• Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijdmiddelen
• Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen
• Meelverbeteraars
• Verpakkingsgasen
• Gemodificeerde zetmeel en enzymen

conserveringsmiddelen

De additieven die zijn toegevoegd aan de consumptiemiddelen die in Europa verkrijgbaar zijn, zijn goedgekeurd door de Europese Unie. Maar wat hier is goedgekeurd is niet altijd goedgekeurd in bijvoorbeeld Amerika of Australië. Over het algemeen zijn additieven relatief veilig en worden ze goed getest voordat ze daadwerkelijk worden goedgekeurd. Er zijn veel natuurlijke additieven die worden verkregen uit bijvoorbeeld bietensap, vitamine C, geelwortel en tomaten. Additieven die niet natuurlijk zijn worden gemaakt in laboratoria. Op veel van deze kunstmatige hulpstoffen reageren mensen gevoelig. Aspartaam is een bekende kunstmatig hulpmiddel, het is een zoetstof die vooral in bijvoorbeeld frisdranken wordt gebruikt. Buiten dat het ontzettend slecht voor het glazuur van je tanden is, schijnt je lichaamsgewicht bij teveel inname ook drastisch toe te nemen. Van veel kunstmatige hulpstoffen wordt beweerd dat ze reacties oproepen zoals hoofdpijn, verkoudheid, huiduitslag, ademhalingsproblemen, hyperactiviteit, depressies en zelfs welvaartziektes komen aan bod. Veel van deze claims zijn echter nooit wetenschappelijk bewezen.

tomaten

In bijna alle producten die wij in de supermarkt kopen zijn additieven toegevoegd. Van tandpasta tot kauwgom, van limonade tot frisdrank en van chips tot koekjes. Vooral in kant en klare maaltijden en mixverpakking zoals bijvoorbeeld van Honig zitten veel additieven. Eigenlijk kun je bijna niet om additieven heen.

biet

De ADI (Aanvaardbare Dagelijkse Inname) is een waarde die aangeeft hoeveel goedgekeurde stoffen iemand zijn of haar leven lang dagelijks kan innemen zonder dat er risico`s voor de gezondheid zijn. ADI wordt berekent aan de hand van het lichaamsgewicht en verschilt dus van persoon tot persoon. Uit onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat kinderen ver onder de gemiddelde toegestane hoeveelheid zoetstoffen binnenkrijgen. Het Belgisch Wetenschappelijk instituut voor de Volksgezondheid heeft een soortgelijk onderzoek bij volwassenen uitgevoerd en komt tot dezelfde conclusie. Dit onderzoek is voor geïnteresseerden sowieso interessant om te lezen omdat er ook veel uitleg over verschillende zoetstoffen wordt gegeven.

lab

Zelf denk ik dat niet zozeer de e-nummers het probleem zijn van alle klachten en allergieën die we tegenwoordig hebben zolang we het maar beperken. Dat kleine beetje aspartaam in een glas cola kan heus geen kwaad, maar al die liters die we achterover slaan? Volgens mij eten we gewoon teveel ongezonde dingen eten waarvan sommige producten eigenlijk niet eens de naam voeding verdienen. Het is tegenwoordig zo gemakkelijk om een kant-en-klaar maaltijd of pizza te kopen. En hoe gemakkelijk zijn de pakjes met mixen voor sauzen of zelfs hele gerechten eigenlijk wel niet? Rundvlees dat voor het grootste gedeelte uit kalkoen bestaat, vruchtensiroop zonder vruchten en verse(!) kruidenmix die nog twee jaar houdbaar is. Ik vind het maar bizar eigenlijk. Bedenk maar eens wat je op een dag eet. Wedden dat bijna alles kant-en-klaar is en dat je voor je pasta alleen maar de pasta hoeft te koken en een pakje saus hoeft toe te voegen? Hoe gezond kan dit nou eigenlijk zijn?

Snoep

We krijgen volgens mij gewoon teveel ongezonde dingen in ons lichaam binnen en volgens mij kan het weinig kwaad om dit wat meer te beperken. Ik denk dat we gewoon allemaal wat natuurlijker en gezonder moeten gaan eten en dat we weer zelf moeten koken in plaats van alle kant-en-klaar pakjes en dat we best zelf een brood kunnen bakken dat na twee dagen gewoon beschimmeld is in plaats van na twee weken. Maar ik geloof niet in theorieën dat e-nummers expres worden toegevoegd zodat we kanker krijgen of zodat fabrikanten meer omzet kunnen draaien. Je kunt nu eenmaal bijna niet om de meeste additieven heen tenzij je op water gaat leven.

Hoe gezond eet jij? En wat denk jij over de theorieën van additieven, zouden we er echt zo ziek van worden als sommige mensen beweren?

Facebook Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge