Must Visit: Izmir Asansor

Asansör betekent lift in het Turks en komt van het Franse woord ascenseur af. Asansör is ook een historisch gebouw in het Joodse kwartaal Karataş, gelegen in de wijk Konak in İzmir. In het gebouw zijn twee liften. Het gebouw is ontzettend hoog en ik kan me amper voorstellen hoe je vroeger boven kon komen, voordat de liften er waren. De straten die vanaf de zee omhoog lopen zijn zo stijl. Ze zien er bijna verticaal uit en ik wil er niet eens aan denken dat ik op deze manier naar boven zal moeten klimmen. Volgens mij overleef ik dat nooit! De deuren van de lift zijn gemaakt van glas, zodat je vluchtig (en met vluchtig bedoel ik ook echt vluchtig, want man wat gaat deze lift snel) naar buiten kunt kijken als de lift de ramen van de toren passeert. Het biedt je een prachtig uitzicht over de kustlijn van Izmir.

Ansansor Izmir

De toren werd gebouwd in 1907, in opdracht van de rijke joodse bankier en ondernemer Nesim Levi Bayraklıoğlu. Hij had medelijden met oudere mensen, zwangere vrouwen en kleine kinderen die dagelijkse de steile heuvels tussen de kustlijn en het binnenland moesten beklimmen. En dus besloot hij een lift te laten bouwen om mensen en goederen te vervoeren. Ik kan me zo voorstellen dat de mensen ontzettend dankbaar waren en Nesim Levi Bayraklıoğlu als een echte held werd gezien.

Izmir Ansansor Uitzicht

Toendertijd was ook het smalle straatje naar de toren toe naar de lift vernoemd Asansör Sokağı oftwel Lift Straat, maar toen er in 1992 restauraties plaatsvonden werd de straat hernoemd. De straat heet nu Dario Moreno Sokak, ter nagedachtenis van Dario Moreno, de beroemde zanger die tijdens de jaren veertig in deze straat heeft gewoond.

Drinken Ansansor

Nadat de toren is gerestaureerd, is het ook open gegaan voor publiek en tegenwoordig is Asansör een restaurant. Het biedt een prachtig uitzicht over de kustlijn van Izmir en je kunt hier gewoon naartoe zonder dat je wordt lastig gevallen door obers. Ik denk dat ze inmiddels wel aan toeristen gewend zijn. Maar ga gerust zitten om iets te eten of te drinken, het restaurant is namelijk een oase van rust en als je op het terras of bij het raam zit kun je nog langer genieten van het mooie uitzicht. Het is er onzettend betaalbaar en helemaal niet zo duur en luxe als het lijkt.

Een website is er uiteraard niet, we hebben het hier wel over Turken, maar het adres is:
Turgut Reis, Şehit Nihatbey Caddesi 76/A, Izmir

Facebook Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge