Raw food

Toen ik voor het eerst boodschappen ging doen in Istanbul moest ik pruimen meenemen. Ik kwam terug zonder pruimen. Toen ik vertelde waarom werd ik aangekeken alsof ik niet goed bij mijn hoofd was. Ik wist namelijk niet welke pruimen wel en welke pruimen niet goed waren. Een paar dagen later gebeurde er iets soortgelijks en omdat ik niet weer met lege handen aan wilde komen vroeg ik de groenteboer om hulp. Ook hij keek me aan alsof ik niet helemaal lekker was. En hoe sullig het ook klinkt, ik wist het echt niet. Ik dacht erover na. Hoe deed ik het eigenlijk in de tijd dat ik in Italië woonde? Daar kocht ik mijn groente en fruit meestal op de markt en werd het voor me uitgezocht. En in Nederland zien alle groenten en fruit er nu eenmaal hetzelfde uit, qua vorm, grootte en kleur tenzij het rot is of zo. Ok, en ik maak me er vaak schuldig aan om gewoon een blik sperziebonen of doperwten te kopen. De ervaringen in de Turkse supermarkten hebben me aan het denken gezet. Ik houd van lekker eten en zodra iets groen is vind ik het al snel gezond, maar eet ik eigenlijk wel echt zo gezond?

groenten

Toen ik maanden geleden in de auto zat en op de radio een gesprek hoorde over een moeder die haar kind alleen nog maar raw food voorschotelde. Belachelijk vond ik het. Er is een documentaire over deze moeder en haar zoon gemaakt. Nadat ik de documentaire heb gezien, ben ik mezelf er een beetje in het “raw food” gaan verdiepen en hoe extreem ik dit geval ook vond, ik zag ook veel goede punten. (Zie onderaan deze posts de links naar de documentaire.) Inmiddels is het raw food dieet steeds meer een trend in Nederland aan het worden en doe ik ook mee. Een heel klein beetje dan, want ik ben ervan overtuigd dat alleen maar raw food eten niet goed voor de gezondheid is.

vegetables

Maar wat is het raw food dieet nou eigenlijk? Nou, letterlijk is het precies zoals de naam zegt: een rauw voedsel dieet. Het is moeilijk om uit te leggen wat het precies inhoudt, want zoals met alles zijn er verschillende gradaties. Technisch gezien is een raw food dieet voedsel in hun natuurlijke staat zoals groente, fruit, noten en zaden. Er zijn mensen die alleen nog maar rauw voedsel eten dat niet wordt verhit boven de 40/46 graden Celsius. Er zijn ook mensen die alleen nog maar rauw en natuurlijk voedsel eten. Deze diehards vermijden dierlijke en zuivelproducten of nemen ook dit in rauwe vorm (rauwe eieren, rauwe melk). Ze drinken behalve kruidenthee geen koffie of thee en eten alleen rauwe vis. Op deze manier eten ze echt alleen maar natuurlijk, levend voedsel dat niet bewerkt is en waar helemaal niets aan is toegevoegd.

raw food gerecht

Rauwe groenten en fruit zijn over het algemeen beter voor het lichaam omdat er tijdens het verhitten van voedsel veel voedingstoffen verloren gaan. Bij het koken van broccoli gaat bijvoorbeeld de anti-kanker stof sulforaphane verloren. Enzymen blijven in tact bij rauw voedsel waardoor het lichaam beter vitaminen, mineralen en fytonutriënten kan opnemen.

fruit salade

Er zijn verschillende discussies gaande over het raw food dieet. Ik ben geen voedingsspecialist en op internet vind ik zeer tegenstrijdig verhalen, dus ik weet niet wat wel of niet waar is. Maar ik denk dat iedereen voor zichzelf kan bedenken wat wel of niet goed is voor haar lichaam. Ik geloof niet dat een dieet wat alleen maar uit rauw voedsel bestaat heel gezond voor je lichaam is. Ik geloof wel dat je het kunt inpassen in je dagelijks voedingspatroon en bewustere keuzes kunt maken met het raw food dieet in je achterhoofd.

courgette pasta

Ik kan niet zeggen dat ik nu into het raw food ben, maar ik probeer het wel als leidingdraad te nemen in mijn dagelijks voedingspatroon. Ik ben er namelijk echt van overtuigd dat we te weinig groente en fruit eten en dat teveel van ons eten bewerkt is en ongezonde voedingstoffen bevat. Ik probeer vooral gezonder te eten; minder bewerkte voedingsproducten en meer natuurlijk, onbewerkt voedsel. Ik eet zoveel mogelijk groente en fruit te eten en dan niet meer uit een blik natuurlijk. Maar uiteraard eet en drink ik wel gewoon regelmatig zuivelproducten, brood, pasta, vis, af en toe vlees (Ik houd gewoon niet zo van vlees) en ook regelmatig gewoon iets lekkers en ongezonds. Ik geloof ook echt dat we dierlijke en zuivelproducten nodig hebben voor een gebalanceerde voeding en ik zie het raw food dieet dan ook meer als stimulans voor een gezondere voeding. Ik probeer ook iedere dag een groene smoothie te drinken vanwege de vele voedingstoffen en vitamines. Ik denk dat het raw food dieetg goed is om als onderdeel in je voedingspatroon te verwerken, maar om alleen maar op rauw voedsel te eten gaat me echt veel te ver.

Deel 1 Deel twee

Facebook Comments

comments

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge