Zeewier

Toen ik laatst aan een vriendin vertelde dat ik een heerlijke zeewiersalade had gemaakt, viel ze bijna van haar stoel. “Zeewier?!” bracht ze verbaasd uit. Ik was verbaasd dat ze nog nooit zeewier had gegeten, want het is echt ontzettend lekker. Na wat research kwam ik erachter dat zeewier helemaal niet zo bekend is als voedsel en nog maar door een beperkte doelgroep wordt gegeten. En nu ben ik nog verbaasder. Tijd om zeewier onder de aandacht te brengen dus.

Onigiri_by_zezebono_in_Tokyo

Zeewier is een algensoort en wordt meestal als groente gegeten. Zeewieren kunnen worden onderverdeeld in groenwieren, bruinwieren en roodwieren. In de oceaan staan zijn aan het begin van de voedselketen, voor ons vervullende ze een belangrijke rol in de zuurstofopname en CO2 opname zoals bijvoorbeeld een tropisch regenwoud doet.

seaweed

De meeste zeewieren zitten boordevol mineralen zoals ijzer, calcium en natrium. Daarnaast bevatten de meeste zeewieren plantaardige eiwitten, vezels en vitamine A, B, C, D, E en K. Er wordt ook geclaimd dat zeewier helpt bij afvallen, maar persoonlijk geloof ik daar niet zo in.

Wakame_and_fish

In europa is het dus nog niet zo bekend, maar in landen als Japan, Indonesië en Korea is het bijna dagelijkse kost. De zeewier “Nori” wordt bijvoorbeeld gebruikt voor om sushi bijeen te binden –dus je hebt waarschijnlijk toch wel eens zeewier gegeten- , in Indonesie wordt er voornamelijk agar-agar (een bindingsmiddel) van gemaakt en bijvoorbeeld het gerecht bebotok rumput laut, dit zijn pakketjes met gestoomde groenten, vis en zeewier.

nori

Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden met zeewier. Zeewier kan rauw, gekookt, gebakken of gestoomd worden gegeten als hoofdingrediënt van een maaltijd, er kunnen lekkere salades en bijgerecht mee worden gemaakt, maar het is ook mogelijk om er bijvoorbeeld thee van te maken. En dan zijn er nog heel veel soorten gedroogd zeewier waarmee je gerechten kunt kruiden of bijvoorbeeld sausjes mee te maken. Gedroogd zeewier kun je trouwens ook in water laten wellen zodat het zijn oorspronkelijke vorm weer aanneemt.

zeewier salade

Hoewel het misschien voor sommige mensen klinkt als iets ranzigs en onbekends, vind ik het echt lekker. Er zijn zoveel verschillende soorten zeewier en het is een heel veelzijdig product, waarmee je heel veel kanten op kunt. Ik gebruik van gedroogd zeewier voor over mijn vis, om brood mee te maken of om mijn salade meer smaak te geven. Mijn favoriet is zelfgemaakte mayonaise met zeewier en geitenkaas, maar ook bebotok rumput laut vind ik natuurlijk erg lekker. En zeewiersalade. En zeewierbroodjes.

zeewier gerecht

Zeewier is nog niet heel gemakkelijk verkrijgbaar. Zelf koop ik vaak zeewier via www.algopluszeewier.nl Ik vind de site niet heel aantrekkelijk, maar per product wordt wel veel goede informatie gegeven. Ik heb kennis gemaakt met Algopus op een foodmarkt en hier hebben ze echt veel informatie verteld die ik nog niet wist over zeewier en kon je ook allerlei lekkere gerechten proeven. Deze achtergrond informatie heb ik ook in deze post gebruikt.

Eet jij zeewier? Ken je nog lekkere recepten?

 

Facebook Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge