Een warme zomer: handige afkoeltips

Zo, wat is het heet zeg! Is het in Nederland ook zo warm? Ik hoorde over een storm.. Het is hier non-stop rond de dertig graden, met een gevoelstemperatuur van vijfendertig graden. En nu wordt er ook nog en hittegolf verwacht voor aankomende week met tempraturen van over de veertig graden! Zelfs expats uit Afrika hebben het gevoel dood te gaan en snappen niet waarom iedereen denkt dat ze aan dergelijke tempraturen gewend zijn. De hitte is hier dan ook heel anders. Er is een hoge luchtvochtigheid waardoor het hier gewoon ontzettend heet is. En laat me je vertellen dat dit echt niet lekker is. Ze zeggen dat het na een aantal jaar went, maar tot nu toe lijkt het iedere dag de warmste die ik ooit heb meegemaakt. Maar goed, ook in Nederland is sprake van een hoge luchtvochtigheid waardoor het altijd veel warmer is dan de thermostaat aangeeft. Ik denk dus dat een aantal handige afkoeltips goed van pas kunnen komen tijdens deze warme zomer!

Houdt deuren en ramen overdag gesloten
Dit klinkt heel gek, maar als je overdag de deuren en ramen gesloten houdt dan kan de warmte niet naar binnen. Vanzelfsprekend houdt je dus ook de gordijnen dicht. Niet heel gezellig, maar wel de beste manier om je huis koel te houden. Als je uit je werk komt en het `s avonds afkoelt kun je alles opengooien en laten doortochten. En met alles open, kun je ook veel beter slapen tijden de warmte.

Water
Water
Water, water, water. Neem een duik in het zwembad, meer of de zee. Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen, neem een koude douche, besprenkel je polsen, gezicht en nek met koud water op het toilet, neem een koud voetenbad en leg een koude en natte handdoek in je nek. Water helpt altijd om af te koelen! Als je `s avonds een flesje water in de vriezer legt is dit de volgende dag bevroren. Behalve dat je de hele dag koud water om te drinken hebt, kun je het flesje ook op je polsen, in je nek of tussen je benen leggen om af te koelen. Daarnaast is het ook fijn om een spray met ijskoud water bij je te dragen: afkoelend en verfrissend!

Blijf binnen
Buiten is het veel warmer dan binnen. Zorg dus dat je alleen naar buiten gaat als het echt nodig is. Vermijd de zon op het warmste tijdstip van de dag, vermijd drukte en blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Loop ook niet zo snel als je gewend bent, maar verlaag gerust je tempo. De zon kan je letterlijk en figuurlijk ziek maken, maar als je langzamer aandoet dan kun je de warme tempraturen ook beter verdragen.

Fietsen
Fietsen
Als het echt heel heet is wil je natuurlijk zo min mogelijk bewegen, maar fietsen vind ik altijd lekker verkoelend. Natuurlijk wel op een route waar een lekker briesje staat!

Hydrateren
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: drink voldoende water om uitdroging te voorkomen. En als je dat niet lekker vind, drink dan thee of voeg groente en fruit aan het water toe voor een smaakje. Probeer koffie en alcohol te vermijden, dit droogt uit. Voldoende hydratatie is ontzettend belangrijk tijdens de zomer, maar alleen voldoende water drinken is niet voldoende. Denk ook aan je huid! Gebruik een keer per week een hydraterend masker, smeer je lichaam in met natuurlijke oliën of een goede bodylotion en gebruik vochtinbrengde gezichtscremès.

Vlecht

Put your hair up!
Door je haar in een staart of knot te dragen valt het niet in je nek en behalve dat dit een stuk comfortabeler is met hoge temperaturen, houdt je ook de warmte uit je nek waardoor je het minder warm hebt en minder zult zweten.

Vermijd stress
And last but not least: geniet! Stress zorgt ervoor dat je het alleen maar warmer krijgt. Denk dus niet telkes aan de warmte, wees niet bang om te zweten en maak je geen zorgen over plakkerig haar. Wees blij dat de zon schijnt en dat het zomer is. Zo vaak kunnen we er niet van genieten in Nederland. En daarnaast: Zon is de belangrijkste bron van vitamine D, zon maakt mensen vrolijker en gelukkiger en we worden er ook nog eens mooier van!

Heb jij nog tips om af te koelen?

Facebook Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge