Budget- en bespaartips #6 Energie

Vorige week schreef ik in Budget- en bespaartips #5 In huis hoe je in huis al heel veel kunt besparen. Hoewel alle kleine beetje helpen is het overgieten van shampoo in een andere flacon natuurlijk niet heel veel en/of snel besparen. De deur achter je kont dichtdoen terwijl de verwarming aanstaat is dat wel. Daarom hebben het deze week in A life lessons Budgettips deel #6 Energie over dingen die je kunt doen om energie te besparen.

Eten ontdooien
Ik gaf eerder de tip om etenswaren groter in te kopen en dan in te vriezen. Natuurlijk kost de vriezer ook geld en betaal je hiervoor heel wat stroom. Wil je het eten weer ontdooien? Leg het dan in de koelkast om je elektriciteit terug te verdienen. Het bevroren eten geeft namelijk kou af aan de koelkast, waardoor je koelkast minder energie verbruikt. Slim he!

Verwarming
Mijn vader riep altijd: “Ik hoef toch niet voor de vogels te stoken, Nena? Trek die deur eens achter je kont dicht”! Heel logisch ja; als de verwarming aanstaat en je de deuren open laat gaat alle warmte naar buiten. Eigenlijk kun je dus net zo goed een zak geld naar buiten gooien.

Het zijn heel veel kleine dingentjes waarmee we uiteindelijk heel veel zouden kunnen besparen. Zet de verwarming bijvoorbeeld eens een graadje lager. Dit bespaart je op jaarbasis 7% van je energielasten. Oja, en en s`nachts kan de verwarming ook gewooon uit hoor. Net zoals in de ruimte`s waar je niet aanwezig bent.
Door overdag gordijnen open te hebben schijnt de zon naar binnen. De zon verwarmt je huis. Doe `s avonds de gordijnen dicht en je houdt de warmte binnen en de kou buiten. Simpel, maar effectief.

Lampen
Eigenlijk zou deze tip overbodig moeten zijn, maar dat is `ie zeker weten niet. Dit is namelijk iets wat Nevzat nooit doet en met hem vast nog heel veel anderen; de lampen uit. Jongens, voor wie laten jullie in godsnaam die lamp aanstaan? Zijn jullie bang dat spinnen in het donker niets kunnen zien ofzo? Het is helemaal nergens voor nodig om lampen te laten branden als je niet in die ruimte bent of als er gewoon daglicht is en je prima kunt zien.
Als je nieuwe lampen moet aanschaffen, denk er dan eens over na om spaarlampen te kopen. Deze verbruiken minder energie en gaan langer mee dan gloeilampen.

Elektronische aparatuur
Laat je elektronische apparatuur niet op stand-by staan (is nog eens gevaarlijk ook) en trek je stekkers uit het stopcontact.

Wist je dat de oven voorverwarmen meer energie kost dan je maaltijd drie minuten langer in de oven te laten staan of dat je als het het gas uitdraait en je eten vijf minuten langer laat `koken` dit zo`n twintig minuten energie scheelt? Allemaal kleine dingentjes die we uit gemakszucht niet doen. Het is een kwestie om jezelf dit soort dingen aan te leren; het bespaart geld, is veiliger en beter voor je aparaten en milieu.

Wassen
In het buitenland ken ik niemand die een droger heeft. In Nederland ken ik niemand die geen droger heeft. Toen ik net in Istanbul kwam wonen mistte ik de droger heel erg, maar inmiddels ben ik er zo aan gewend om de was op te hangen. Het lijkt veel werk, maar het is echt maar een kleine klus. We hebben gewoon zo`n opvouwbaar droogrek die niet in de weg staat en ik hoef me ook niet in allerlei rare bochten te wringen om de was netjes op te kunnen hangen. Dit is beter voor de was, ik heb geen kans meer op shirtjes die ineens veelste klein zijn geworden en het scheelt heel veel geld.

De was wordt trouwens ook best schoon als je de wasmachine op 40 graden zet hoor.

Heb jij nog meer tips om in huis te kunnen besparen? Bekijk ook:

Budget- en bespaartips #1 Zuinig leven | Budget- en bespaartips #2 Eten | Budget- en bespaartips #3 Boodschappen | | Budget- en bespaartips #5 In huis

Facebook Comments

comments

12 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge