Budget- en bespaartips #7 Water

Twee weken geleden hebben we het in Budget- en bespaartips #6 Energie gehad over hoe kunt besparen op energie. Maar behalve op Energie, kun je ook ontzettend veel besparen op water. Wist je bijvoorbeeld dat we elke dag gemiddeld 120 liter water per persoon gebruiken. 120 liter! Nu is water niet heel duur in Nederland, zeker niet in vergelijk tot andere Europese landen, maar alle kleine beetjes helpen! Plus, je bezuinigd natuurlijk ook meteen op energie en draagt bij aan een beter milieu. Lees mijn tips in Budget- en bespaartips #7 Water.

Minder lang douchen
Totaal niet aantrekkelijk, maar wel het meest effectief. Als je per dag een minuut minder lang zou douchen, dan kun je wel 500 liter water per maand besparen. En ik weet ook dat veel Turkse mensen -volgens mij uit geloofsovertuigingen- de douche helemaal niet gebruiken, maar zich wassen met een emmer en een kannetje. Net als vroeger. Zo bespaar je natuurlijk ontzettend veel water.

Er zijn ook speciale douchewekkers en waterbesparende douchekoppen te koop waardoor je heel veel water kunt besparen.

Zet de kraan uit!
Het lijkt het logisch, maar oh vergeten we het vaak. Tijdens het scheren, tandenpoetsen en handen wassen laten we de kraan ontzettend vaak aanstaan, maar ondertussen verdwijnt er 20(!) liter water per minuut. Dit is echt ongelofelijk veel water dat simpelweg wordt verspild. Zet dus de kraan uit tijdens het tandenpoetsen!

Ik ken iemand die in vijf minuten doucht en als zij zichzelf inzeept of shampoo in haar haren doet zelfs de kraan uitzet! Sinds ik dit weet probeer ik dit ook te doen, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het soms vergeet.

Grote boodschap, kleine boodschap
Tegenwoordig hebben heel veel toiletten een bespaarknop. En die knop is er natuurlijk niet voor niets. Door gebruik te maken van deze bespaarknop, bespaar je de helft aan water. Heel simpel, heel effectief.

OP TLC wordt het programma `Extreme Cheapskates` uitgezonden. Dit programma gaat over consuminderen op een extreme manier. Hierin zag ik ooit eens een vrouw die haar afwaswater in een emmer naast het toilet zette. Elke keer als zij een kleine boodschap deed, goot zij haar afwaswater in het toilet. Een keer per dag of een keer met week (ik weet het niet meer precies) trok zij het toilet door. Dit is natuurlijk heel extreem, maar wel heel effectief.

In de keuken
Pannen afwassen vind ik een van de vervelendste klusjes die er zijn. Al dat aangekoekte eten en dan met je blote handen erin. Het zit natuurlijk tussen mijn oren, maar ik vind het echt niet leuk om te doen. Daarom laat ik meestal mijn pannen weken in een laagje water. Na een tijdje laat het aangekoekte eten vanzelf los en kan de pan gemakkelijk worden afgewassen of in de afwasmachine worden geplaatst. En tijdens het schrijven van deze blog besefte ik me ineens dat ik eigenlijk drie vliegen in een klap sla op deze manier; ik hoef niet te doen wat ik vies vind, ik hoef niet te schrobben en boenen, maar kan lekker iets anders doen en ik bespaar nog heel veel water ook omdat ik de kraan niet laat lopen om te kunnen scrobben.

Als je een nieuw model vaatwasser hebt is het vaak voordeliger dan met de hand afwassen. Maar als je een ouder model vaatwasser hebt, dan kun je heel wat water (en energie) besparen door zo nu en dan de afwas op de hand te doen. Als je afwast met de hand, doe dit dan in een teiltje. Zo hoef je de kraan niet te laten doorlopen en bespaar je ontzettend veel water. En schraap je borden eerst goed af voordat je ze omspoelt of afwast!

Als je eten wilt laten ontdooien, doe dit dan niet in warm water, maar leg het `s ochtends in de koelkast. Je bespaart water, je eten blijft goed en de kou die het afgeeft zorgt er ook voor dat de koelkast minder energie hoeft te verbruiken. Weer drie vliegen in een klap met een hele simpele handeling.

Wassen
Draai geen was al de trommel nog niet vol is. Dit lijkt me wel voor zichzelf spreken toch? Let er ook goed op dat je het juiste wasprogramma gebruikt. Dit scheelt ontzettend veel onnodige liters water per jaar.

Hotels in Italië verzoeken gasten vriendelijk om handdoeken meer dan een keer te gebruiken. Zij doen dit vanwege het miliue, maar uiteraard bespaar je zo ook water doordat je minder hoeft te wassen. Probeer dit thuis ook te doen. Ook met je kleding. Een broek die je maar een halve dag hebt gedragen hoeft heus niet meteen in de was, maar kun je best nog een keer dragen.

Water besparen is niet alleen fijn voor je portomonnee, maar ook goed voor het milieu doordat er minder CO2-uitstoot plaatstvindt. Heb jij nog meer tips om water te kunnen besparen? Bekijk ook:

Budget- en bespaartips #1 Zuinig leven | Budget- en bespaartips #2 Eten | Budget- en bespaartips #3 Boodschappen | | Budget- en bespaartips #5 In huis | A life lessons Budgettips deel #6 Energie

Facebook Comments

comments

8 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge