Oman part two

Wadi`s en sinkhole
Aangezien we per ongeluk via de bergen naar Sur zijn gereden en niet de kustroute hebben gevolgd, zijn we de volgende dag een stuk richting Muscat terug gereden. Via de kust ditmaal. De reden? Idyllische vissersdorpjes, rachtige wadi`s en een schitterende sinkhole. En wadi is een rivierdal in een droog gebied. Op de weg van Muscat naar Sur liggen de wadi Shab en de wadi Tiwi. Beide zijn echt prachtig. Wadi Tiwi is een heel stuk in te rijden, als je durft, het is namelijk steil en smal en hoog en eng. Onderweg zie je omani`s werken op het land. Het staat er vol met dadelplanten en bananenbomen. Helaas is er hier geen mogelijkheid tot zwemmen.

2 wadi tiwi

3 wadi tiwi

Even verderop ligt wadi Shab. Persoonlijk vind ik dit de mooiste wadi die ik heb bezocht. Het is een beetje jammer van de lelijk snelweg die is aangelegd, maar als je verder de Wadi ingaat ben je dat al snel vergeten. Wij hebben eerst een prachtige wandeling door de kloof gemaakt tot we bij een azuurblauw meertje aankwamen waar we heerlijk konden zwemmen. Maar er zijn ook periodes dat dit azuurblauwe meertje tot aan de zee reikt en je met een bootje de kloof in moet.

4 wadi shab

6 wadi shab

Wadi Bani Khalid ligt meer in het binnenland. Het is een prachtige wadi, maar je moet wel even alle toeristen, het restaurant en de paviljoens wegdenken. Zo zonde! Zwemmen is hier echt fantastisch en als je met een beetje verbeelding al het toeristische kunt wegdenken, waan je jezelf als een echte avonturier in een prachtige oase.
Op de weg van Muscat naar Sur ligt ook Bimmah sinkhole. Ook hier hebben ze de natuur verstoord door een enorme betonnen muur om het gat te plaatsen (wat is dat toch met omani`s?), maar denk ook dit gewoon even weg. Wat overblijft, is een kalkstenen krater met blauw-groen water. Ik had filmpjes gezien op youtube waarbij stoere jongens heel stoer vanaf de rand het water insprongen en ik heb een maand geroepen “dat ga ik ook doen”. Alleen, de krater is machtig groot. En waarbij het water bij de entree blauwer dan blauw is, is het water onder de rand pikzwart en doodeng. Ik durfde zwemmend niet eens bij de rand in de buurt te komen, laat staan naar beneden springen en dus heb ik besloten dat ik niet zo`n stoer meisje ben.

11 sinkhole

12 sinkhole

Nizwa
Nizwa is een van de grootste steden van Oman en persoonlijk vond ik het ook een van de mooiste steden. Het is heel leuk om gewoon rond te dwalen in de straatjes van Nizwa en om een bezoek aan de souk te brengen. De souk is een stuk mooier dan die in Muscat, vol met traditionele sieraden, veel zilver en heerlijk eten. Er is ook een vismarkt waar de meest bijzondere vissen worden verkocht, zeker een bezoekje waard.

13 nizwa

14 nizwa

Op vrijdag is er echter de geitenmarkt. Dit is zo leuk om mee te maken, van heinde en ver komen omani`s om hun dieren te verkopen. Volgens mij zijn het trouwens vooral veel bedoeïen die hier komen, maar dat weet ik niet zeker. Waar ik me ontzettend aan heb geërgerd is het overgrote deel van de toeristen in Nizwa. Ik weet dat het warm is, ik weet dat je een korte broek aan wilt, ik zeg niet dat je in een boerka moet rondlopen, nee je hoeft ook geen hoofddoek op, maar iets meer respect zou fijn zijn! Er was een heel lief jongentje met zijn vader op de markt aanwezig en hij trok me mee in de kring waar de verkopers hun dieren proberen te verkopen. De jongen wilde mij het babygeitje laten zien wat ze net hadden gekocht.

17 geitenmarkt nizwa

18 geitenmarkt nizwa

Nizwa heeft zelf een mooi fort om te bezoeken, maar ook in Bahla, iets buiten Nizwa, is een prachtig fort gelegen. Bahla is bekend om zijn pottenbakkerijen. Het is even zoeken (zoals overal in Oman), maar het is wel heel leuk om te zien hoe de pottenbakkerijen nog op de ouderwetse manier hun potten bakken.

19 nizwa fort

21 nizwa fort

Tanuf is een spookstad iets buiten Nizwa. Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis is het leuk om hier even door heen te lopen. Het is een ruïne waar je goed kunt zien hoe de huizen gebouwd werden en vroeger werd geleefd.

22 tanuf

23 tanuf

Kust
Oman heeft een kustlijn van 3165 km. Witte zandstranden met azuurblauw water en prachtige kliffen, veel stranden zijn gewoon totaal verlaten en dit maakt het zo bijzonder. Aangespoelde haaien, fossielen en prachtige schelpen liggen hier zomaar voor het oprapen. Figuurlijk dan. Er leven tweeentwintig dolfijn en walvissoorten in de wateren van oman, zeldzame schilpadden komen op diverse plekken hun eieren leggen en er zijn koralen en vissen die uitsluiten in de wateren van Oman voorkomen. Overal waar wij zijn geweest was een prachtige onderwaterwereld en heb ik fantastisch kunnen snorkelen. Maar als je niet zo van vissen houdt moet je wel een beetje opletten. Er zwemmen soms vreemde beesten langs je heen. Oman is natuurlijk wel een islamitisch land en je hoeft echt niet in een boerkini, maar een T-shirt en short zijn wel zo gepast als je naar een openbaar strand gaat!

24 oman beach

25 oman beach

Oman was een geweldige ervaring. De mensen zijn zo ontzettend lief, zo gastvrij. Waar we hier in het westen bijna mensenschuw zijn en niemand vertrouwen wordt je in Oman constant uitgenodigd op de koffie, als je de weg vraagt stappen ze rustig bij je in de auto om je te brengen en als je oprecht interesse toont in hun cultuur en geloof dan zijn ze echt bereid om je alles uit te leggen en zelfs hun masker af te doen zodat je het zelf eens kunt proberen. Heel bijzonder.

27 oman

28 koffie omani

Oman is niet bepaald een budgetbestemming. Het toerisme in Oman staat nog in de kinderschoenen en wilt zich vooral focussen op het luxe toerisme, vooral hotels zijn vrij duur. Eten en benzine daarentegen kosten bijna niets. Omani zelf heb ik niet aan het werk gezien; op taxi chauffeurs na laten ze onder andere Indiërs en Pakistani al het “vieze” werk te laten doen zodat ze zelf met hun luie kont ergens op een luxe kantoor kunnen zitten. Het is er zelfs normaal om je auto door twintig Indiërs tegelijk te laten wassen en ook om te tanken of je afhaalmaaltijd op te halen hoef je niet uit de auto te stappen. Oman is vrij hygiënisch, maar let op waar je gaat zitten want sommige restaurantjes zijn echt te ranzig voor woorden.

Wij hebben de reis zelf samen gesteld en geen gebruik gemaakt van een reisorganisatie. Het is prima te doen om Oman zelf te bezichtigen, maar de wegen zijn echt zwaar vervelend. Doordat het land zich nog zo aan het ontwikkelen is staan er wegen op de kaart die er niet meer zijn of zijn er wegen die nog niet op de kaart zijn. Ook de bewegwijzering is niet van je het. Hierdoor zijn we menig keer “verdwaald” geraakt, maar ik moet eerlijk zeggen dat dit niet vervelend is geweest. Ik heb Oman zeker als een veilig en gemakkelijk bereisbaar land ervaren met vele mooie en bijzondere hoogtepunten. Ik zou absoluut nog een keer terug willen.

Wat is jouw favoriete reisbestemming?

Facebook Comments

comments

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge